Култура - новини от община Несебър


Несебър отбеляза 115 години от Независимостта на България с тържествено издигане на националния флаг и празнична програма на пл. „Жулиета Шишманова“. Гордо развятото знаме напомни за събитията от 1908, когато България обръща нова страница от съвременната си история.
Кметът на Община Несебър Николай Димитров поздрави с кратко слово, в което подчерта значението на днешната дата, превърнала се в символ на обединителна сила и решителност.
Публикувано на 22.09.2023 от Пресцентър Община Несебър

Община Несебър Ви кани на спектакъла „Музика вълшебна“ на 21 септември /четвъртък/ от 11:00 часа в Артиум център. Представлението е подходящо за деца на възраст от 2 до 12 г., а целта му е да запознае подрастващите с основните инструменти в един оркестър, чрез обединяване на музикалното, изобразителното, поетичното и театрално-танцовото изкуство в една забавна и интересна форма.
Авторите Луиза Станоева и Виолета Станоева желаят първото поставяне на образователния спектакъл да е в любимия им град Несебър, като подарък за децата.
Спектакълът „Музика вълшебна“ е отличен с награда от Културния фонд на Музикаутор за 2023 г. в раздел „Млад автор“.

Публикувано на 19.09.2023 от Пресцентър Община Несебър

Несебър не е в списъка на световно наследство в опасност. Това бе решено на 45-тата разширена сесия на ЮНЕСКО в Рияд.
Кметът на Несебър Николай Димитров изказва искрени благодарности на вицепремиера и министър на външните работи на България Мария Габриел, на министъра на културата Кръстю Кръстев и зам.- министър Георгиев, на всички представители на нашата делегация, които защитиха позицията и престижа на Несебър.
Публикувано на 14.09.2023 от Пресцентър Община Несебър

Община Несебър Ви кани на изложба на изявени творци от Дружество на художниците – Сливен. Събитието ще се състои на 14 септември /четвъртък/ от 17:30 часа в Центъра за култура и образование „ Артиум“.
Дванадесет автора ще изложат своите творби във фоайето на сградата, сред които Иван Костов, Цветан Цветков, Румен Спасов, Димитрина Дойчинова и др. Произведенията им са създадени с различни живописни техники: батик на коприна, маслени бои върху платно, смесена техника, дървени миниатюри и др. В експозицията ще присъстват пожизнено и творби на живописеца, сценографа и режисьор Иван Савов, автор на сценографията и костюмите на повече от 200 оперни, балетни и драматични произведения, автор който умело улавя движението на човешката фигура и успява да го подчини на характера на героя.

Публикувано на 13.09.2023 от Пресцентър Община Несебър

Днес в Старото кметство кметът на Община Несебър Николай Димитров даде старт на Международен курс по византийска епиграфика с учени от БАН, Оксфорд, Австрийската академия на науките, Университет „Алдо Моро“ и Атинския университет. На участници във форума градоначалникът пожела ползотворна работа и обмяна на добри практики, удовлетворение от съвместните дейности, постигнатите резултати и успех. Той изрази увереност, че младите учени ще запазят скъпи спомени и топли чувства от престоя си в хилядолетния град.
Публикувано на 12.09.2023 от Пресцентър Община Несебър

ПОКАНА

На 10 септември, от 19:30ч, на Амфитеатър „Жана Чимбулева“ в Стария Несебър, ще се състои концерт на американската група „Rhine River Ramblers Brass Band“. В нея участват 6-ма талантливи духови музиканти и един барабанист, които изпълняват вълнуващи и динамични джаз и блус мелодии, характерни за американския юг от годините на възникването на най-завладяващите стилове в популярната музика. Заповядайте за да се разходим по Bourbon Street в Ню Орлиънс, да изживеем празника на живота чрез мелодия от „second- line“ и да усетим атмосферата на града, чрез изпълненията на блус и джаз, които ще ни върнат в началото на XX век.
Публикувано на 08.09.2023 от Пресцентър Община Несебър

Музей „Старинен Несебър” ще отбележи 8 септември – Деня на солидарността на градовете – световно наследство с безплатна панорамна разходка с екскурзовод в Стария град. Началото на събитието е 11 часа, като сборният пункт е пред музея. Денят, посветен на градовете-паметници на културата, се чества от 1995 г. по инициатива на Организацията на градовете – световно наследство. Несебър е единственият български представител в нея и е един от основателите й.
Публикувано на 07.09.2023 от Пресцентър Община Несебър

Днес, на площад „Жулиета Шишманова“ в Несебър, в чест на 138-мата годишнина от Съединението на Княжество България и Източна Румелия, тържествено бе издигнат националният флаг на Република България. „ Днес от свое и от името на цялата ни общност изказвам съпричастност към жителите на община Царево, които преживяват трудно време. Изразявам дълбоки съболезнования на семействата и близките на жертвите на природния катаклизъм, който сполетя най-южната българска черноморска община. Днес споделям своята увереност в силата на обединението, което ни дава енергия, като общност и народ, да преодоляваме предизвикателствата!
Публикувано на 06.09.2023 от Пресцентър Община Несебър

Вокална група “ЛА ФЕДЕ” от Несебър грабна голямата награда (GRAND PRIX) в категория “Индивидуални изпълнители и Вокални формации” на Националния поп-рок фестивала, който превърна Стария град в столица на рока. Другата голяма награда ( GRAND PRIX), но в категория “Вокално инструментални групи”, спечели ВИГ “EMBRACE OF THE STORM” – София.
Публикувано на 04.09.2023 от Пресцентър Община Несебър

Талантливите възпитаници на Вокална група „Морски звездички” – Несебър спечелиха най-голямото отличие – GRAND PRIX в раздел вокал – народна песен, на XI Международен арт фестивал „Съзвездия в Несебър”. Работата на техния ръководител Димитър Йорданов също бе високо оценена и той получи специалната награда на форума за вокален педагог.
Публикувано на 29.08.2023 от Пресцентър Община Несебър

«предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ... 13 ... 15 ... 17 ... 19 ... 21 ... 23 ... 25 ... 27 ... 29 ... 31 ... 33 ... 35 ... 37 ... 39 ... 41 ... 43 ... 45 ... 47 ... 49 ... 51 ... 53 ... 55 ... 57 ... 59 ... 61 ... 63 ... 65 ... 67 ... 69 ... 71 ... следваща»

Powered by CuteNews